perjantai 6. joulukuuta 2013

Isänmaallisuudesta itsenäisyyteen ja toisin päin

Pari viikkoa sitten löysin itseni tutkailemasta itsenäisyyden merkitystä itselleni sekä muille. Kaupat alkavat täyttyä jouluaiheisista tuotteista jo lokakuussa ennen kuin edes huomataan, että tässähän on vielä itsenäisyyspäiväkin tulossa ennen tuota Kristuksen syntymäjuhlaa. Sitten jossain vaiheessa ne pari sinivalkoista kynttilää ilmestyvät kassan luo viimeinen-mahdollisuus-suklaapatukoihin –hyllyn viereen. Tokikaan tämä ei tarkoita, etteivätkö ihmiset juhlisi itsenäisyyspäivää saati sitä arvostaisi. Ken tietää, ehkäpä itsenäisyyspäivästä ei tarkoituksella tehdä kaupallista juhlaa.

No mutta asiaan! Lähestyneen itsenäisyyspäivän innoittamana sain loistoidean tutkia asiaa tarkemmin kyselyn muodossa. Kyselyyn vastanneiden määrä ei ole kovinkaan suuri, mutta suuntaa-antava siitä huolimatta. Kysely koostui kolmesta kysymyksestä:

1. Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta ”isänmaallisuus”?
2. Onko isänmaallisuus mielestäsi positiivinen vai negatiivinen asia?
3. Arvostatko Suomen itsenäisyyttä?

Tulokset olivat erittäin mielenkiintoisia. Vastauksissa oli paljon samaa, mutta myös vaihteluja. Suurimmalla osalla, 32 %:lla tuli isänmaallisuudesta ensimmäisenä mieleen kotimaan kunnioitus sekä ylpeys sen kulttuurista, arvoista ja perinteistä. 26 % kyselyyn osallistuneista vastasi veteraanit. Muita samantyylisiä vastauksia olivat mm. maan puolustus, lainkuuliaisuus, Suomen lippu, omat isoisät sekä itsenäisyyspäivä. 16 %:lla tuli mieleen myös sota. Ja tässä tulee nyt se suuri heitto: 21 %:lla tuli isänmaallisuudesta mieleen rasismi ja suvaitsemattomuus. Tähän liittyen mainittiin myös skinit ja Suomi-leijona sekä Suomen lipun polttaminen. Vaikka suurimmalla osalla tuli isänmaallisuudesta mieleen positiivisia asioita, moni kuitenkin lisäsi, että liiallinen isänmaallisuus ei välttämättä ole hyvästä. Eräs kyselyyn vastanneista mm. kommentoi, että urheilukilpailuissa oman maan ”palvominen” on lähes suotavaa, mutta muutoin maailma on nähtävä myös suuremmilla silmillä. Tästä huolimatta 74 % kokee isänmaallisuuden positiivisena asiana. 11 % sanoi näkevänsä isänmaallisuuden negatiivisena ja loput olivat sitä mieltä, että se on kumpaakin. Kolmas kysymys oli huomattavasti helpoin ja vastaus siihen tuli lähes jokaiselta heti samalla sekunnilla; 95 % kertoi arvostavansa Suomen itsenäisyyttä.

Tämä päivä on Suomen päivä - nautitaan siitä yhdessä. Oikein hyvää itsenäisyyspäivää Suomi, suomalaiset, Suomessa asuvat, suomenmieliset ja he, jotka tuntevat olevansa osa tätä suurta juhlaa! 

Kuva Googlen kuvahausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti